16 Ağustos 2022 Salı

NÜKHET DURU KİTABINI HEP BİRLİKTE YAZACAĞIZ!

1969

Nükhet Duru'nun müzik hayatına başladığı yıl. Nükhet Duru'nun hayatını anlatmaya devam ediyoruz. Bakarsınız dijitalden çıkıp elimizde tutup hissedebileceğimiz bol ve güzel resimli reel bir kitaba da dönüşür. Başlamak bitirmenin yarısı ve niyet çok önemli olduğuna göre neden olmasın... Dediğim gibi Nükhet Duru'ya sormak yerine o dönemin asparagas olmayan ve Nükhet Duru'nun da itiraz etmediği gerçek kaynaklardan faydalanacağım... 1982 yılı Ses Dergisi'ne Yıldızlığa Giden Yol başlıklı kapak olmuş Nükhet Duru'nun müzik hayatının başladığı 1969 yılına gelin kendi ağzından dinleyerek gidelim... Bu kitaba, sayfayı takip edenler zaten sayfa sayfa şahitlik edecekler...

***

Anne ve babası ayrıldıktan sonra annesiyle yaşayan Nükhet Duru, evde ve okulda, çığlık çığlığa sürekli şarkı söyleyen bir tip. Daha o zamanlar şarkıcı Nükhet demeye başlamışlar. 

Nükhet Duru o günleri günlüğünde şu şekilde anlatıyor... 

"Dünün bir benzeri gün daha sona erdi. Dersler, sınavlar ve okul yolu. Bu böyle nereye kadar sürecek bitmiyorum. Amacıma ulaşmak için bir şeyler yapmam gerekiyor.

Çok güzel söylüyorsun’ diyerek herkes sesimi beğeniyor ama, yol gösteren kimse yok. Her şeyden sıkıldım. Annemin üzülmeyeceğini bilsem, hemen okulu bırakırım. Mutlaka şarkıcı olmalıyım ben.

Ama nasıl? Bu sorunun cevabını bir bulsam."

O yaz Ortaokulda bütünlemeye kalan Nükhet duru ders çalışmak yerine, evde tüm zamanını şarkı söyleyerek geçiriyor. Şarkıcı olmaya hevesli olduğunu bilen tanıdıkları çalıştırabilecekleri bir şantöz arayan Florya Deniz Kulübü'nde dans müziği çalan "Mete Duruman Orkestrası"nın sahibi komşuları da olan Mete beye Nükhet Duru'dan bahsederler. Bunun üzerine bir akşam Mete bey Nükhet Duru'nun annesine, Nükhet Duru için şarkıcılık teklif eder. Nükhet Duru olayı günlüğüne şu şekilde not etmiştir...

"Bugün olağanüstü bir gün. Florya Deniz Kulübü’nde çalışan Mete Ağabey (Mete Duruman Orkestrası), gecede 35 liraya çalıştırabilecekleri bir şantöz aradıklarını söyledi. Mete Ağabey’e çalışabileceğimi söyledim ve yalvardım. Gelip annemle konuşacak. Benim için ilk fırsat, mutlaka değerlendirmem gerekiyor."

Nükhet Duru hayır diyen annesini okulu bitireceğine dair vaatlerle ikna ettiği o günleri günlüğüne şu şekilde not düşmüş.

"Yaz tatili bitince tekrar okula döneceğimi söyledim. Daha çok derslerime çalışacağıma söz verdim. Annem sahneye çıkmama izin verdi. Tanıdık, tanımadık herkese sarılıp öpmek geliyor içimden. Çok mutluyum."

Nükhet Duru sahneye adımını 1969 yazında 14.5 yaşında gecede 35 lira yevmiye ile bu şekilde atar. Kısa sürede herkesin dikkatini çeken Nükhet Duru daha sonra Bebek Belediye Gazinosu'na transfer olur. Okulu bırakan Nükhet Duru'nun uvertürlük günleri başlamış olur. O günleri de Nükhet Duru şöyle anlatıyor...

"Repertuarım da ilk şarkılar Ajda Pekkan'ın "Boş Sokak" ve "Sensiz Yıllar"ıydı. Bunları "Sensiz Saadet Neymiş" ve İngilizce dans parçaları takip etti. Hafta sonlarında kulübe sanatçılarla birlikte organizatörler de geliyordu. Rahmetli Zeki Tükel de bunların arasındaydı. Beni dinledikten sonra, "Gel seni kış sezonunda şova çıkaralım" dedi. Ben sevinç içinde kabul ettim. Annemden gizli Bebek Belediye Gazinosu'na gittik. Gazinonun sahibi rahmetli Aslan Bey, beni fazla ufak görmüş olacak ki, "Yahu, yuva mı açacağız burada" dedi. Sonra da ertesi günkü matinede beni dinlemeye karar verdi. Dinlenir dinlenmez de gecede 75 Lira yevmiye ile işe alındım. Annemle birbirimize girdik, bir süre bana darıldı ama sonunda zorunlu olarak ikna oldu ve okulu terk ettim. Artık her gece gazinoda ordövrle birlikte uvertür olarak sahneye çıkıyordum."

Hayat hikayesi olarak 1975 yılı ile devam edeceğiz ama Nükhet Duru kitabı kronoloji dışında değişik başlıklar altında da Nükhet Duru'yu anlatmaya devam edecek ve bu kitaba sayfa sayfa hep birlikte şahit olacağız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder