NÜKHET DURU'NUN ERKEN DÖNEMİ VE 45'LİK YILLARI
Nükhet Duru müziğe orkestra solistliğiyle başlıyor. Sonra radyoda Unut Beni şarkısı ve canlı performansıyla umut vaat ediyor. İlk 45'liğini Mustafa Özken Orkestrasıyla Pop Folk ve Alaturka caz formunda çıkartıyor. Ne istediğini bilen bir şarkıcı olarak Mehmet Teoman'ı buluyor ve sözlerini M. Teoman'ın yazdığı, bestesini Cenk Taşkan'ın yaptığı, Ajda Pekkan'ın beğenmediği Beni Benimle Bırak'a öyle bir ruh veriyor ki, en önemli hiti haline geliyor ve Nükhet Duru kendi yıldızını kendi parlatmış oluyor böylece. Aynı şekilde Al Gönlümü Diyar Diyar Sürükle şarkısı da Ajda Pekkan'ın beğenmediği ve Nükhet Duru'nun devleştirdiği bir şarkıdır. Nükhet Duru'nun müzik hayatına nitelikli ve mesaj veren 45'liklerle başlaması bir tesadüf değil, kendi yolunu kendisinin çizmesi, söylediği şarkıların bu kadar başarılı olması da kendi hayatından kesitler taşımasından olsa gerek. Çünkü Nükhet Duru anlatıyor, Mehmet Teoman yazıyor, Cenk Taşkan da besteliyordu. Kendi için yazılmayan şarkılardaki başarısı da, şarkıda seçicilikten başka bir şey değildir. Çünkü Nükhet Duru manasız sözlü şarkılar söylemez. Şarkıcılıkta ilk parolası , sözlerin anlamlı olmasıdır. Hit düşüncesiyle yola çıkmaz, klasik düşüncesiyle yola çıkıp zoru başararak şarkılarını hit yapar. 45'lik dönemine '83 yılında çıkardığı maxi 45'likle birlikte 10 plağı tekabül eder.
NÜKHET DURU'NUN ALTIN YILLARI, MÜZİĞİMİZDE DEVRİMDİR!
Türk Pop Müziği'nin en iyi ilk beş albümü, Nükhet Duru'nun da ilk 5 albümüdür. ÇÜNKÜ; Özgündür; şarkılar bir sanatçı için üretilmiştir, melodiler basit değil çok niteliklidir, sözler anlamlıdır, düzenlemeler ise, Türk Pop Müziği'nin temelini oluşturan aranjörler tarafından evrensel ve zamansız yapılmıştır. Bu albümleri Türk Pop Müziği'nin en iyi beş albümü yapan en önemli faktör ise, bu albümdeki şarkıların sadece Türk Pop Müziği'nin değil, dünyanın en iyi yorumcularından bir olan Nükhet Duru tarafından yorumlanmış olmasıdır. Bu beş albümün karşısına hangi albümü koyarsanız koyun, bir şekilde/bir tarafından diğer albümlerden daha ağır basacaktır. Nükhet Duru'nun Altın Dönemi diyebileceğimiz Altı yıllık süreçte Sevgili Çocuklara ve En İyi Şarkılarıyla albümleri de yayınlanmıştır.
NÜKHET DURU'NUN İKİNCİ DÖNEM MÜZİK YOLCULUĞU
Nükhet Duru ALTIN serisinde 5 albüm yaptıktan sonra (Aslında bu süreçte Sevgili Çocuklara ve En sevilen Şarkılarıyla isminde iki albümü daha bulunmaktadır.) '83 yılında maxi bir 45'lik yapıp 1 Numara Plakçılık'tan en iyi şarkılarından oluşan ve Klasikleri başlığı altında yayınlanan toplama CD albümüne kadar deneysel nitelikte diyebileceğimiz, ilk 4'ü plak olarak da basılıp geniş kitlelere daha çok kaset olarak ulaşan, son 4'ü ise Almanya baskılarını saymazsak sadece kaset üzerinde kalan 8 albüm daha yayınlamıştır. Herkes, Nükhet Duru'nun altın niteliğindeki 5 albümünden sonra yaptığı albümler karşısında açık söylemek gerekirse, Benim Yolum albümünü saymazsak hayal kırıklığına uğramıştır diyebiliriz. Oysa insanların kaçırdığı bir şey var. Nükhet Duru eğer bu 8 albümü yapmasaydı, ilk 5 albümü gibi albüm yapabilecek miydi, Mehmet Teoman, Cenk Taşkan ve Ali Kocatepe aynı üretkenlikte olabilecekler miydi acaba? Nükhet Duru'nun başka denizlere açılmasının sebebi bu gruptaki bir tükenmişlik olamaz mı? Bu 8 albüm, belki Nükhet Duru'nun daha sonraki müzik yolculuğunun istikralı bir şekilde devam etmesinin bir vesilesi olmuştur, mesela muhteşem Sezen Aksu prodüksiyonu '94 yılı albümüne bir zemin hazırlamıştır; tıpkı bir çok denemeden sonra 2012 yılında çıkardığı gene bir Sezen Aksu prodüksiyonu olan bir başka muhteşem albümü Tam Zamanında albümü gibi... Ayrıca Nükhet Duru ilk 5 albümden sonra Mehmet Teoman ve Cenk Taşkan ile sonraki süreçlerde de ara vermenin ve dinlenmenin verdiği enerjiyle 90'lı yıllarda Cahide ve Mühür albümlerini yapmıştır.
NÜKHET DURU'NUN MÜZİK YOLCULUĞUNA ÜÇÜNCÜ DÖNEM
Ülkemizde 90'ların ikinci çeyreğinde CD furyasıyla birlikte plak şirketleri bir CD'nin alabileceği şekilde, bünyelerinde bulunan sanatçıların en iyi şarkılarından oluşan derlemeler yayınlamaya başladı. Ali Kocatepe de Nükhet Duru üzerinden bu fırsatı kaçırmak istememiş olmalı ki, Nükhet Duru'nun en önemli albümlerini orjinal halleriyle yayınlamak yerine böyle bir işe kalkışmış, hiçbir zaman Nükhet Duru'nun en iyi albümlerini CD üzerine aktarmadığı için, en azından iyi ki de böyle bir toplamayı çıkarmış diyoruz. Nükhet Duru da 10 yıllık deneysel süreçten sonra, Sezen Aksu prodüksiyonu ve gene Ali Kocatepe şirketi olan 1 Numara Plakçılık'tan daha sonra Geberiyorum ismiyle yeni baskısı yapılan '94 albümünü çıkarmıştır. Belki de Ali Kocatepe, Nükhet Duru'nun en iyi şarkılarından oluşan ve Klasikleri başlığı altında yayınladığı CD toplama albümünü, Nükhet Duru'yu yeni kuşağa hatırlatmak amacıyla '94 albümü öncesi bir ön tanıtım olarak da yayınlamış olabilir. İşe yaramış mıdır; mutlaka. Çünkü özel radyolar çıkıncaya kadar yeni jenerasyon Nükhet Duru'nun eski şarkılarını ben dahil tam anlamıyla bilmiyordu. Mesela Nükhet Duru'nun benim 1 numaram olmamı sağlayan bu toplama albümdür. Değişen koşullara ayak uydurabilmek kolay olmasa gerek ki '70 ve 80'li yılların bir çok ismi elenmiş, Nükhet Duru gibi 3-5 sanatçı kalmıştır bu yolculukta. Bayrağı 90'lar rüzgarına teslim etmek yerine mücadeleye devam etmişlerdir. Onları klas hale getiren de bu üretkenlikleridir zaten. Nükhet Duru da 90'ların müzik koşullarıyla kendisini güncelleyerek yoluna devam etmiştir. Kah Pop Folk motifleri taşıyan bir albüm yapmıştır, kah moda olan Garo Mafyan ile Sintizayzırlı Euro Pop bir albüm yapmıştır. Müzik kariyerinin 25. yıl anısına Gümüş albümünü, tekrar güçlü bir şekilde dönüş yapmak içim Mehmet Teoman ve Cenk Taşkan ile Mühür albümünü yapmıştır. Mühür albümü, Nükhet Duru'nun Altıncı en iyi albümü olabilecekken, düzenleme kurbanı olmuştur. Bana göre Nükhet Duru'nun tam oturduğu için sesinin zirvesi olan bir dönemde çıkardığı Cahide müzikalinin albümünden ise kimsenin haberi bile olmamıştır veya bu albüm tiyatral olduğu için kimsenin umrunda bile olmamıştır. 90'larda yurt dışında Unplugged çalışmalar modaydı ve Nükhet Duru '98 yılında en iyi şarkılarını Bir Nefes Gibi'ler başlığı altında yayınlayarak bu tarz çalışmaların da gerisinde kalmamıştır. Nükhet Duru 90'lı yıllara eski şarkılarını remikslediği 2 single ve sıfır şarkılardan oluşan 4 şarkılık '99 EP'siyle veda etmiştir ve bu çalışmadan Sesini Duyur, epeyce ses getirmiştir.
NÜKHET DURU'NUN DURAĞAN YILARI; DÖRDÜNCÜ DÖNEM
2000'li yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte müzik soundları da güçlendi, kayıtlar da tertemiz olmaya başladı. Nükhet Duru'nun 2001 yılında çıkardığı Bana Rağmen albümü böyle sımsıkı bir albümdür. Sound güçlü, kayıtlar tertemiz. Yani kusursuz bir kayıttır bu albüm. Hak ettiği değeri görmüş müdür; hayır. Üstelik o kadar güzle şarkılar barındırır ki bu albüm. Bu albümün ismi nereden geldi diye merak edenleriniz varsa eğer, bir gün Sezen Aksu bir konserinde Nükhet Duru için, güçlü bir ses ve yorumuna rağmen Nükhet Duru'nun bu "veri"nin altını yeterince dolduramadığını, onu ihmal ettiğini ima eden sözler söylemiştir. Nükhet Duru 2000'lere gelinceye kadar her yıl veya en geç iki yılda bir albüm çıkarmıştır. Tabiki de dinleyici ile iletişim kurmak için, radyo ve televizyonun güçlü olmadığı, internetin olmadığı yıllarda koşullar bunu gerektiriyormuştur. Cenk Eren ile birlikte, sahne birlikteliğinin bir kartviziti olarak yaptığı düet albümü bir kenara koyarsak, solo manada Nükhet Duru'nun iki albüm arası en uzun süreç, 5 yıl olan 2006 yılında çıkardığı Onikiye On Kala albümüdür. Bu albüm belki eloktronik tınılar da barındırdığı için, bana göre soundu en iyi albümüdür. Tamam, Melankoli, Ben Gene Sana Vurgunum eşsiz benzersiz şarkılardır ama bu albümden Şu Senin Çekip Gitmelerin veya Palto bana göre Nükhet Duru'nun en evrensel şarkılarıdır. Hak ettiği değeri görmüş müdür; hayır. Çünkü devir artık Rock devridir. Nükhet Duru işte her şeye rağmen Nükhet Duru'dur. O yıl verdiği bir konser, Sevgiyle El Ele başlığı altında çift CD'lik bir albüm olarak yayınlanmış, Nükhet Duru'nun canlı performans sanatçısı olduğunun bir refaransı olarak müzik tarihimizdeki yerini almıştır. 2008 yılında Ossi Müzik-Hakan Eren, süper bir şeyi gerçekleştirerek Nükhet Duru'nun '81 ve Aşıksam Ne Farkeder? albümlerini çift CD olarak piyasaya sürüp, Nükhet Duru hayranlarına bayram havası yaşatmştır. Nükhet Duru 2000'li yıllara 4 sıfır şarkı ve remixlerinden oluşan bir EP ile veda etmiştir.
MÜZİKTE YARIM ASIR!
Nükhet Duru 2000'li yıllarda TV programcılığına biraz daha ağırlık vermiştir. 2010 yılında çıkardığı 2 şarkılık single'ı aslında yeni bir albümün müjdecisi olarak yayınlanmıştır ama sadece single olarak kalmıştır. Sonra Selim Atakan ile yaptığı bir albümü tam çıkmak üzereyken iptal edip Sezen Aksu prodüktörlüğünde çalışıp Tam Zamanında albümünü çıkarmıştır. Son albümünün üzerinden geçen en uzun süre olmuştur bu. Tam 6 yıl. Belki de son 20 yılın değil, kalite olarak tüm zamanların en iyi pop albümüdür. İnsanlar Nükhet Duru'nun en iyi albümlerini dile getirirken ilk 5 albüm dışında Benim Yolum veya '94 albümlerini falan sayarlar ama Tam Zamanında albümünü es geçerler. Bu ne kadar gerçek bir Nükhet Duru hayranlığı olabilir bilmiyorum. Nükhet Duru bu albümle Rock'ı es geçmeyerek, Milyoner gibi Rock şarkı da söylemiştir, Ceylan şarkısıyla hücum kayıt da yapmıştır. Bana sorarsanız çıkış süreci çok sancılı ama Nükhet Duru'nun en nitelikli albümüdür, Nükhet Duru'nun gerçek bir yorumcu kimliğidir. 2015 yılında ise sürpriz bir şekilde Avrupa Müzik ile yarım kalan hikaye tamamlanmıştır. Aşkın 'N Hali belki geçici bir ara albüm gibi düşünülmüştür ama cover şarkılardan oluşan ve çok kısa sürede kaydedilen bu albüm hem kayıt ve sound olarak, hem de yorumcu kimliği olarak Nükhet Duru diskografisinin en iyilerinden biridir. Çünkü şarkılar klasik, yorumcu dev olunca, ortaya ölümsüz bir albüm çıkmıştır. Benim mesela hiç sıkılmadığım 1 numaralı albümüdür bu albüm. Nükhet Duru 2010'lu yıllara en iyi şarkılarını günümüz şarkıcılarıyla, o şarkıcıların kendi anlayışlarıyla düet şeklinde yorumlayıp, düet albümünü de gerçekleştirerek veda etmiştir. Bu albümün ikincisini de yapacağını dile getirmiştir ama değişimin dışında kalamayan Nükhet Duru başka projelerden bahsetmeye başlamıştır bile. Çünkü devir artık dijitaldir ve CD, dolayısıyla albüm devri kapanmış, artık şarkılar tek şarkı şeklinde dijital platformlarda yayınlanmaktadır. Kimbilir, Nükhet Duru belki de bundan sonra albüm yayınlamayacaktır. 2010'lu yılların Nükhet Duru açısından bir özelliği, plak satışları tekrar yükselmeye başladığı için, tam 32 yıl sonra bir albümü - Ve Sahnede albümü 2019 yılında plak olarak yayınlanmıştır.
Nükhet Duru, önceki albümlerinde yer alıp da olduğu gibi koyulan "toplama proje albümler" dışında, sıfır veya yeniden kayıt ile katıldığı proje albümlerinde 30 şarkısı bulunmaktadır.
1. Malaguena / 2. Nereden Sevdim O Zalim Kadını (Gazino 1 Numara -1980)
3. Çakır / 4. Dostluğa Davet (MFÜ ile birlikte) ( Ali Kocatepe Şarkıları Vol.1 - 1993)
5. Huysuz ve Tatlı Kadın (Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel - 1998)
6. Bir Sevgi Yeter (Selmi Andak 60. Yılı - Ve Ben Yalnız - 1999)
7. Bu Çocuk Neden Ağlıyor (Okumak her çocuğun hakkıdır - 2004)
8. Aşk Yeniden (Söz Vermiş Şarkılar - 2004)
9. Bir Sen Varsın (Şampiyon Fenerbahçe - 2005)
10.. Sev / 11. Yıllardan Sonra (En Sevilen Şarkılarıyla Neco - 2005)
12. Hayret (Ali Kocatepe 41 Kere Maşallah- 2006)
13. Gerçek Ve Düş ( Söz: Çiğdem Talu - 2006)
14. Çok Uzak / 15. Sevda Değil (Livaneli 35. Yıl Konseri - 2008)
16. Bizim Mahalle (Aysel Gürel/Çınar Vol 1 - 2008)
17. Bana Her Şey Seni Hatırlatıyor (Assolistler 2 - 2012)
18. Gitti De Gitti (Orhan Gencebay İle Bir Ömür - 2015)
19. Aşk Eğil Önümde (Volga Tamöz No'2 - 2018)
20. Hastane - 21. Kadınım - Mehmet Teoman ile (Mehmet Teoman yaş 71 -2016)
22. Kaldığımız Yerden (Kürşat Başar - Kaldığımız Yerden - 2016)
23. Kandil - Behzat Gerçeker ile (İşte Benim Zeki Müren - 2016)
24. Bir de Bana Sor - Erol Evgin ile (Erol Evgin Altın Düetler - 2016)
25. Bir Yelkenlim Olsaydı (Livaneli 50. Yıl "Bir Kuşaktan Bir Kuşağa" - 2016)
26. Nükhet Duru Medley - SesVerSus ile -2016
27. Aşk Bu (Murathan Munga 2020 Model - 2020)
28. Kalbim Ege'de Kaldı (Atilla Özdemiroğlu Besteleri - 2020)
29. Yaşamaya Korkuyorum +
30. Düşkünüm Sana ( Düşkünüm Sana Filmi - 1982)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder