1978 Eurovision şarkı yarışması üzerine...
Finale kalan şarkılara bakıyorum da, hep o yıllardaki Batı Eurovision şarkılarına özenti biçiminde. Bizim önceki yıllardaki başarısızlığımızın sebebinin, diğer ülkelerin Türkiye'ye karşı önyargısından olduğuna falan kesinlikle inanmıyorum. 1978 yılındaki Türkiye elemelerinde farklı formdaki şarkılara da prim verilmemiş. Bu şarkılar Nükhet Duru'dan Anılar ve Dostluğa Davet, Ali Rıza Binboğa'dan Baharım Sensin, Ayça Oktay'dan Küçük Kız ve Rezzan Yücel'den Bu Gece. Ben en çok bu şarkıları sevdim açıkçası ki zaten günümüze kalan şarkılar da bunlar değil mi?
O yılki finalin arka planında dönenler ise, Sevince şarkısının hak ederek ülkeyi temsil etmediği, kayırıldığı, Nükhet Duru'ya set çekildiğini gösteriyor. Çünkü yarı finalde Dostluğa Davet şarkısına 5 puan veren jüri üyeleri final gecesi 1'er puan vererek elenmesine sebep olmuşlar. Jürinin savunusu da şu şekilde olmuş. O gece Sevince şarkısını daha çok sevdik! Ayrıca Nükhet Duru ve ekibinin vokal performansı o gece zayıfmış, şarkı da ülkemizi uluslararası düzeyde temsil edebilecek bir yapıda değilmiş. Yuh! Nükhet Duru ve ekibi o gece etnik bir şarkıyla, belki de 21 yıl sonra 1997'de Şebnem Paker'in Dinle ile yaptığını yapacak, derece yapamasalar bile en azından geleceği o yıllarda gördüklerini ispat edeceklerdi. Demek ki Dostluğa Davet şarkısı o dönemki TRT zihniyetine fazla gelmiş. İşin aslı o dönem basına şöyle yansımış. Nilüfer'in bağlı bulunduğu şirket, 2 jüri üyesine para yedirmiş. Nokta. Başka bir açıklaması olabilir mi bunun? O jüriler kimler mi; Şerif Yüzbaşıoğlu ve Önder Bali. Zaten puan tablosuna bakarsanız, 5 jüri'den 3'ünün Nükhet Duru'ya verdiği puanlar, Nilüfer'e verilen puanlardan yüksek ama adı yolsuzluğa karışan bu iki jüri yarı finalde Nükhet Duru'ya 5'er oy verirken, finalde 1'er oy vermişler. Bu arada Anılar şarkısına ne oldu da yarı finale bile kalamamış bilmiyorum. Oysa Türk Pop Müziğinin en büyük klasiklerinden biri haline geldi. Peki sonuç ne oluyor; Sevince şarkısı uluslararası yarışmada 2 puanla 18. oluyor. Savunu ne; Türk'ün dostu çok azmış!
Kaynak: Yavuz Hakan Tok
NÜKHET DURU: EUROVİSİON'A ÖZENTİ BİR ŞARKI İLE KATILMAMALIYIZ!
İŞLEYEN TORPİLLER YÜZÜNDEN EUROVİSİON'DA ÜLKEMİ TEMSİL EDEMEDİM!
Nükhet Duru Eurovision ile 2016 yılında verdiği bir röportajda, Anılar, Melankoli ve İstanbul İstanbul gibi klasikleşmiş aday şarkılara rağmen elenip ülkemizi temsil edememesinin sebebi olarak dönen torpilleri gösteriyor. Özellikle İstanbul İstanbul şarkısında temsil konusunda çok ümitlendiğini, katılsaydı da bir şeyleri değiştirebileceğini söylüyor. Yalnız Eurovision'a o dönem katılan sanatçıların, uğradıkları hezimetten ve kendilerine gelemediğinden dolayı, katılamamayı bir şans olarak da görüyor. Nükhet Duru Eurovision'a nasıl bir şarkı ile katılmalıyız konusundaki açıklaması şöyle olmuş...
Bizi Anlatan Bir Şarkı ile Gitmeliyiz
“Bizi anlatan bir şarkı ile gitmeliyiz. Türkiye özel bir mozaik. Anglosakson bir beste ile gittiğimizde mesela, biz değiliz. Orası bir tanıtım yeri. Müziğin kaynaştığı, ülkelerin kaynaştığı bir yer orası. Benim hep savunduğum dünya normlarına içsel soslarımızı koymaktı müziğe. O zaman farklı olabiliriz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder